söndag 8 januari 2012

Dagens middag: gulasch

Idag blev det långkok till middag: gulasch. Enkelt, gott och väldigt "vintrigt" även om det inte känns som vinter utanför dörren...

Du behöver:
ca 1 kg grytbitar av nöt eller älg (jag hade 950 g älgkött)
15 g smör
2 gula lökar
4-5 stora vitlöksklyftor
1 burk (400 g) krossade tomater
70 g tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
7 dl vatten
2 dl rött vin
3-4 paprikor i olika färger
600 g potatis
salt, svartpeppar, paprikapulver

Gör så här:
Börja med att steka köttet i smöret i din största gryta, gärna en av gjutjärn. Krydda med lite salt och svartpeppar - inte för mycket, krydda gärna mer senare i stället. Hacka löken lite grovt och lägg i grytan tillsammans med pressade vitlöksklyftor, tomatpuré, köttbuljongtärningarna, vinet och vattnet. Låt sjuda under lock i minst en 1½ timme, gärna två eller ännu mer! Ju längre grytan kokar, desto mustigare och djupare i smaken blir den. Idag hittade jag ett paket rökt sidfläsk i kylen och hackade ner de finaste delarna av det (skar alltså bort det mesta av fettet och all svål/kant, det blev 50 g) i grytan också.




Skala och tärna potatisen, dela paprikorna i mindre bitar och lägg i alltihop i grytan och låt koka lite hårdare i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Servera i djupa tallrikar/skålar med en klick gräddfil och gärna lite persilja om ni gillar det. En skiva gott bröd med ost passar också väldigt bra och extra gott blir det med ett glas rödvin till!

Hela grytan ovan blir 46 ProPoints och jag får ut 10 portioner av grytan, så 5 PP per portion. 1-2 msk gräddfil ger 1 PP extra. (Glöm inte att räkna med eventuellt bröd, ost och vin också!)

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar