måndag 6 februari 2012

Fiskgryta/-soppa

Idag blev det fisksoppa eller -gryta, beroende på hur man vill se det, till middag till maken och mig. Lillan fick fiskpinnar och potatis i stället. Jag har ingen lust att bråka om maten - det mesta tvingar vi henne att smaka, men jag vet att det finns saker hon inte gillar och då är det väl lika bra att hitta ett alternativ i stället?!

Receptet på den här grytan/soppan kommer ursprungligen från Saras Matkasse, som vi får leverans från någon gång då och då, men jag gjorde om det lite efter eget tycke och smak, och tycker det blev riktigt gott.

Du behöver (för två personer):
lite smör
1 liten gul lök
1 liten vitlöksklyfta
ca 1/4 färsk fänkål
några sugarsnaps eller sockerärter
några delade blomkålsbuketter
ca 5 cm squash i tärningar
ca 200 g potatis
ca 100 g morötter
ca 200 g torskfilé eller annan vit fisk
ca 1 dl skalade räkor (eller mer om du känner för det)
½ tsk curry
salt, vitpeppar
cayennepeppar
1 dl vitt vin
0,5 dl vispgrädde (beroende på vilken konsistens du önskar)
ca 2 dl vatten (beroende på vilken konsistens du önskar)
1 msk fiskfond
hackad dill

Gör så här:
Skala och tärna potatis och morötter - ju mindre bitar desto mer sopplikt, ju större bitar desto mer grytlikt - och fräs dem försiktigt i lite smör, curry och cayennepeppar i en kastrull. Ha i lite mer smör och fräs med lök, vitlök och fänkål som hackats en liten stund till. Det ska inte få färg, utan bara bli lite mjukt (löken ska bli genomskinlig). Häll i vinet och låt puttra under lock i ca 3-4 minuter.

Häll sedan i vatten, fond, salt och lite vitpeppar och låt puttra vidare i ca 6-7 minuter. Känn därefter på potatisen så att den inte är hård. Låt koka lite till om grönsakerna känns hårda, annars lägger du i fisken, delad i bitar, blomkål, squash, sugarsnaps delade på längden och hälften, grädde och lite dill. Detta behöver koka försiktigt, försiktigt i ytterligare ca 5 minuter. (Om det kokar för hårt går fisken sönder i småbitar. Rör helst inte om efter du lagt i fisken eftersom den lätt går sönder då också!)

Stäng av plattan och låt stå utan lock i någon minut. Lägg i räkorna i grytan/soppan precis innan servering.

Servera gärna med en crème fraiche-röra med lite sweet chilisås och salt och ett gott bröd till.


En portion av soppan ovan blir 8 ProPoints.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar